KOKEILE NYT
2 min read

Tehosta prosesseja jakamalla vesihuoltoverkon tietoa

Feb 1, 2021 10:15:25 AM

blog data sharing

Onko vesi-, viemäri- ja hulevesiverkkoinfrastruktuurisi dokumentaatio ajan tasalla? Voitko jakaa verkkotietosi nopeasti ja helposti tarpeen mukaan kaikkien sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kuten johdon, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kesken? Miten siis saada oleelliset verkkotiedot kaikkien asianomaisten henkilöiden saataville?

Yksi yleisimmistä haasteista verkkotoimijoiden keskuudessa on verkkotietojen saatavuus. Tiedot tulisivat olla asianomaisten käytettävissä missä ja milloin tahansa kun niitä tarvitaan. Verkonomistajien, urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden kanssa keskustellessa he ovat huolissaan siitä, että vesihuoltoverkon dokumentaatio sijaitsee usein eri järjestelmissä ja paikallisissa tietokoneella olevissa tiedostoissa, mutta niiden jakaminen useiden eri henkilöiden kesken ei ole helppoa tai edes mahdollista. Jakaminen vaatii aina ylimääräistä vaivaa tiedostojen löytämisessä ja lähettämisessä manuaalisesti, uusien ohjelmistolisenssien ostamisesta tiedostojen avaamiseksi tai muunlaista manuaalista työtä, jolle tulee kustannuksia.

Nykypäivänä monet vesihuoltoverkkojen parissa työskentelevät organisaatiot ja heidän henkilöstönsä kuuluvat erilaisiin verkon ylläpitoon, toimintaan ja kehitykseen liittyviin tehtäviin niin toimistolla kuin maastossa. Tämän lisäksi ihmiset siirtyvät eläkkeelle tai vaihtavat työnantajaa, jolloin uutta henkilökuntaa tulee mukaan. Tällöin verkkotietojen jakaminen ja dokumentaation pitäminen ajan tasalla yhtenäisessä muodossa on entistä haasteellisempaa ja aikaa vievää.

Me Keyprolla olemme kehittäneet selainpohjaisia paikkatieto-ohjelmistoja vesi-, viemäri- ja sadevesiverkoille vastaamaan tähän haasteeseen ja helpottamaan tietojen jakamista sekä saatavuutta kaikille niitä tarvitseville osapuolille. Vesilaitos fyysisen verkkoinfrastruktuurin omistajana ja heidän pääkäyttäjänsä voivat luoda lisää käyttäjätilejä kaikille niitä tarvitseville sisäisille sekä ulkoisille sidosryhmille. Kaikki, joilla on oltava pääsy verkkotietoihin niitä lukemaan tai päivittämään, voivat kirjautua ohjelmistoratkaisuun milloin ja mistä tahansa. Tietojen jakaminen ja pitäminen ajan tasalla on huomattavasti helpompaa, kun kaikki tiedot ovat saatavilla selaimessa ilman lisäosien asennusta ja tarvitset vain Internet-yhteyden.

Ei haittaa, vaikka työskentelet etänä kotoa käsin tai menet kokoukseen eri kaupunkiin eikä sinulla ole henkilökohtaista tietokonetta mukanasi. Jos sinulla on pääsy selaimeen, jossa on Internet-yhteys, voit kirjautua järjestelmään omalla käyttäjätunnuksellasi ja tiedot ovat heti saatavilla – milloin ja missä tahansa.

Kun verkon sidosryhmien ja käyttäjien määrä kasvaa ja muuttuu jatkuvasti, tulee pääsynvalvonnasta erittäin tärkeää tietojen turvallisen hallinnan varmistamiseksi. KeyAqua-verkkotietoratkaisussa järjestelmänvalvoja voi määrittää valittujen käyttäjätilien automaattiset vanhentumispäivät ja määrittää eri käyttöoikeustasot tarpeen mukaan. Yleisimpiä rajoitettuja vaihtoehtoja ovat ”vain lukuoikeus” käyttäjätilit, jotka näkevät verkon tiedot, mutta eivät voi muuttaa niitä. Tietojen näkyvyyttä ja pääsyä voidaan rajoittaa myös maantieteellisesti siten, että tietylle käyttäjätilille sisällytetään pääsy vain tietylle alueelle, joka on maantieteellisesti rajattu.

Myös kaikki vesihuoltoverkon kohteisiin tehdyt muutokset kirjataan kyseisen kohteen muutoshistoriaan, mikä helpottaa lisätietojen saamista ja seurantaa epäselvyyksien sattuessa.

Haluatko tietää lisää KeyAqua-paikkatietoratkaisusta? Napsauta tästä nähdäksesi lisää.

Topics: Vesi
Olli Kaukola

Written by Olli Kaukola

Olli toimii myyntipäällikkönä ja tukee Keypron kansainvälisiä partnereita tekemään myyntiä ja markkinointia valituissa maissa. Ollin näkökulma on ison kuvan hahmottaminen ja sen vienti käytännön tasolle.